perjantai 27. toukokuuta 2016

Kauppiksen kautta nuoreksi johtajaksi


Nyt parin vuoden ajan on osalla kauppislaisia ollut mahdollisuus osallistua rotarien järjestämään Ryla -koulutukseen. Ryla-koulutus eli Rotary Youth Leadership Awards tunnetaan paremmin Nuori johtaja -koulutuksena : sen tarkoituksena on kehittää nuorten sisäisiä johtajuustaitoja erilaisilla luennoilla ja yritysvierailuilla. Koulutus järjestetään yhteistyössä Hämeen ammattikorkeakoulun kanssa.
Tämän vuoden koulutuksessa luennoitsijoina oli lukuisia merkittäviä johtajia, joista useat ovat tehneet pitkiä uria eri yrityksissä. Yritysten kokoskaala on suuri, sillä osa oli työskennellyt paikallisissa yrityksissä ja osa taas suurissa monikansallisissa yrityksissä.

Jokainen ihminen on erilainen, joten jokainen yrityskin on erilainen. Erilaisia johtamistapoja tarvitaan tilanteen mukaan ja johtajan tulee aina olla valmis kehittämään itseään. Kukaan ei synny johtajaksi, vaan taitoja hyvään johtajuuteen opitaan läpi elämän. Näitä taitoja kehitettiin Rylassa.

Wilson Kirwa toimi yhtenä luennoitsijoista
Rylassa luennoitsija tuo esiin oman osaamisalueensa tärkeimmät piirteet. Luennoilla pyritään valmistamaan opiskelijoita näkemään asioita laaja-alaisemmin, jotta tulevaisuuden tehtävistä suoriuduttaisiin paremmin. Monet asiat, joita käsitellään koulussa vain pintaa raapaisten, tulevat avatuksi juuri näillä luennoilla. Siksi juuri Rylan suorittaneilla on paremmat edellytykset toimia niin vaativissa johtotehtävissä kuin työelämässä yleensäkin.

Ryla-koulutus on myös mahtava väylä verkostoitua. Tätä verkostoitumista tarvitaan yhä enemmän työelämässä, jossa kontakteilla hankitaan valtaosa työpaikoista. Opiskelijat pääsevät tapaamaan eri alojen merkittäviä johtajia ja käymään keskustelua heidän kanssaan. Rotarit antoivat paljon keinoja erottua edukseen työnhaussa ja toisaalta taas kertoivat, mitä esimerkiksi työhaastattelussa ei tule sanoa ja tehdä.

Koulutuksessa opitaan enemmän myös itsestä: tänä vuonna jokainen sai tehdä johtajuustestin, jonka tuloksista näki omia luonteenpiirteitä ja niiden soveltuvuuksia johtotehtäviin. Nämä normaalisti maksulliset testit sai suorittaa täysin ilmaiseksi.

Vuoden 2016 valmistuneet
Yksi luennoista keskittyi itsensä ilmaisemiseen: opettelimme alusta lähtien katsekontaktia, kättelyä, kasvon ilmeitä ja vaatetusta. Työhaastattelussa on paljon kirjoittamattomia sääntöjä, joita ei tule ajatelleeksikaan: saimme tietää esimerkiksi kuka kättelyn jälkeen ensiksi saa istua. Kouluttajien antamilla vihjeillä välttää helposti tehtävät virheet haastattelussa, ja toisaalta tekee oikean mieleen jäävän vaikutuksen.

Kaiken kaikkiaan Ryla-koulutukseen osallistuminen on etuoikeus ja siitä saatava todistus on merkittävä vaikkapa työnhaussa. Vaikka omia vahvuuksia ja heikkouksia voikin kehittää ihan itsekin, on se tällaisen koulutuksen kautta huomattavasti helpompaa ja mielenkiintoisempaa.

Jouni Jalasjoki, MEY15
Kirjoittaja osallistui keväällä 2016 Ryla-koulutukseen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti